Sunday, February 26, 2012

Moji omiljeni web 2.0 alati - Animoto

Animoto je besplatni alat koji omogućuje stvaranje videa i pričanje digitalnih priča. Može se koristiti za dijeljenje fotografija i komentara s prijateljima, ali je i izvrstan alat za korištenje u obrazovne svrhe.

Učitelj može koristiti Animoto za stvaranje priča i tražiti da ih učenici komentiraju. Video može biti poticaj za raspravu, a može i prezentirati sadržaj lekcije - vokabular ili gramatičke strukture.

Učenici mogu kreativno izraditi zadaću na svaku zadanu temu. Jezik uče već služeći se alatom, jer upute za rad dobivaju na engleskom, a osim odabira fotografija i glazbe, mogu dodavati i tekst, pa vježbaju i kratke forme pisanja. Također mogu komentirati video koji su izradili drugi učenici ili učitelj.

Izrada videa je vrlo jednostavna. Možemo raditi u običnom, originalnom okviru ili prigodnom, ovisno o temi naše video priče. Radimo u tri koraka:
- biramo fotografije koje će tvoriti našu priču
- među poredane okvire fotografija dodamo slajdove s tekstom
- biramo glazbu koja će upotpuniti našu priču i dati ritam izmjeni slika.

Kad smo složili niz fotografija, teksta, odabrali glazbu, napisali naslov i zadovoljni smo okvirom koji smo odabrali, jednim klikom dopustimo da Animoto složi sve sastojke.

Svi korisnici ove aplikacije mogu koristiti mogućnost da besplatno izrade video duljine pola minute, dok učitelji, koji se prijave s e-mail adresom iz koje je vidljiva povezanost s obrazovnom institucijom, mogu besplatno izrađivati video uratke veće duljine.

Primjeri upotrebe:
1. Učenici su bili vrlo ponosni kad sam u obliku animoto podijelila njihove radove na papiru u razredu i tako ih učinila vidljivima drugim učenicima i učiteljima:


2. Moji sinovi su samostalno izradili slijedeći animoto, meni na poklon za Majčin dan:

Make your own photo slideshow at Animoto.


Animoto je besplatan alat, vrlo jednostavan za korištenje i efektan. Moj omiljeni alat čije ime počinje s A.
Abeceda se nastavlja idućih tjedana.

No comments:

Post a Comment