Saturday, June 16, 2012

Digitalne priče - Mixbook

Mixbook je alat koji kombinira dijeljenje fotografija i dodavanje teksta. Izvrstan je za izradu pozivnica, spomenara, kalendara i sličnog, a može se korisno primijeniti i u školi za poticanje učenika na dijeljenje priča i suradničko i kreativno pisanje.
Nakon besplatnog stvaranja računa, autor počinje stvarati priču koja i na ekranu izgleda kao knjiga i može se listati klikom na donji desni rub stranice.
Autor bira sve detalje: boju i dezen papira, sitne ukrase na stranici, broj i položaj fotografija, font, boju i položaj teksta. Svaka stranica može biti drukčije organizirana.
Autor može pozvati i suradnike. Kad je knjiga dovršena, može je besplatno podijeliti ugradnjom u web stranicu, a može i naručiti, doduše ne besplatno, isprintanu verziju svoje knjige.
Alatom sam se poslužila na satu razrednika, za izradu knjige uspomena s maturalnog putovanja. Na svom računu sam započela projekt i dodala fotografije s putovanja. Grupa učenika je uz pomoć ponuđenih fotografija počela uređivati knjigu. Nisu završili rad u školi, pa su upisali svoje email adrese i poslala sam im poziv da se pridruže projektu. Tako će moći nastaviti rad kod kuće. Kad naša knjiga bude gotova, podijelit ćemo je na službenoj stranici naše škole.
Ovaj put sam alat koristila na hrvatskom jeziku, jer mi se činio idealnim za spomenar s maturalca, ali i da upoznam učenike sa samim alatom kako bi ga iduće godine koristili u nastavi engleskog jezika. Tehnički, na engleskom jeziku bi trebalo biti lakše, jer smo na hrvatskom imali problema zbog neprihvaćanja hrvatskih slova i svaki put smo izmijenili tekst da izbjegnemo kvačice na slovima. Učenici su radili s puno veselja i entuzijazma i alat im se jako svidio. Sad će uz pomoć ovog alata moći i dovršiti zajedničku priču iako su već na praznicima :)
Pogledajte naš spomenar: http://www.mixbook.com/photo-books/education/maturalac-2012-copy-7695147

Mixbook - Create Beautiful Photo Books and Scrapbooks! | Start your own Photo Books | Create custom Christmas Cards

No comments:

Post a Comment