Monday, March 12, 2012

B - BigHugeLabs - 2. dio

Alati koji omogućuju upotrebu fotografije i jezika idealni su za izradu raznih vrsta zadataka u nastavi stranog jezika. BigHugeLabs sam isprobala i na šest slijedećih načina:

1 Captioner dodaje komentare fotografijama, čini fotografije slične slikama iz stripa. Odličan za vježbe jezika, ako je zadatak učenika dopuniti ili sami napisati jezični sadržaj. Vrsta fotografije će odrediti ton jezika, količinu i vrstu teksta koja se može umetnuti.

captioner17f1db1c764f8f73a8160e9fb1c68c8106844815

2 Motivator - fotografija se stavlja u odabrani okvir, a upotpunjava je naslov i motivacijski tekst. Prilika je to za sažeto izražavanje mišljenja, komentar fotografije ili sličan zadatak koji omogućuje autentičnu jezičnu reakciju na zadanu sliku i stavaranje jedinstvenog autorskog djela.

bighugelabs for Yellow Group

3 Magazine Cover pretvara fotografiju u naslovnicu časopisa. Naslovnica treba sadržavati naziv časopisa, datum izdavanja, cijenu i čak 17 raznih tekstualnih informacija koje se mogu dodati preko fotografije – prava mala priča.

4 Movie poster fotografiju pretvara u plakat za novi film. Ima mjesta za naslov, glumce i ostale zaslužne - baš kao na pravom plakatu, osim što ovaj od učenika traži uz ponavljanje vokabulara na temu filma, i puno mašte i originalnosti .

5 Billboard stavlja vašu fotografiju upotpunjenu dodanim originalnim tekstom na veliki plakat u nekoliko mogućih scenarija, kao što su cesta, nogostup, divljina, Broadway ili Times Square.

6 Trading Card je izvrsna opcija za učenike svih dobi i razina jezika. Zadatak je pretvoriti fotografiju u maštovitu kartu za razmjenu, upotpuniti je tekstom i ikonicama koje označavaju koje „moći“ ima – baš kao na pravim kartama koje djeca kupuju i čuvaju.

My creation


Svi ovi načini obrade fotografija daju mogućnost i učitelju da kreira izvrsne materijale za upotrebu u nastavi ili da ilustrira pisane materijale na nov i originalan način. Ako se zadaju za rad kod kuće, domaća zadaća se radi rado i brzo, individualno ili u grupi.

B - BigHugeLabs

Veliki sam ljubitelj fotografije, vizualni tip kao i mnogi učenici, te često upotrebljavam slike u nastavi:
- za obradu ili ponavljanje vokabulara ili gramatike,
- za poticanje diskusije na određenu temu,
- kao dopunu ili ilustraciju uz zadatak za pisanje.

Fotografije često pohranim na Flickr, sviđa mi se način kako ih mogu organizirati u albume i odrediti kako i koliko dopuštam da se drugi njima koriste. Dijelim ih u grupama i uživam u lijepim fotografijama drugih članova mojih grupa.

Posebno me veseli obrada fotografija uz pomoć BigHugeLabs. Moje omiljene mogućnosti koje taj alat pruža mogu se iskoristiti u nastavi. Neke su vrlo učinkovite u nastavi jezika iako uopće nemaju tekst:

1Mosaic Maker Određeni broj fotografija se slažu u mozaik, a moguće je unaprijed odabrati broj, raspored fotografija i boju pozadine. Dobivena mozaik fotografija se lako, pomoću koda ugrađuje na neku mrežnu stranicu, a kao i svaki mozaik izvrsno pomaže pričati priču.

mosaic7bebddd43d3059559c7688e7c5ca34d0cf04fdc3

2 Jigsaw Kad se uploada fotografija, odredi se dio na kojem će puzzle biti rasut, što daje poseban dojam svakoj slici. Može potaknuti na razgovor ili ilustrirati pisani rad.

jigsaw23647d718f07687bcbb6bfa36eb29e02c302fc8f

3 Hockneyizer Možemo birati broj okvira i pozadinu. Pažljivim odabirom dobivamo predložak za lekcije vrlo atraktivnog izgleda, a zbog na prvi pogled nepregledne cjeline zahvalne su i za pitanja i odgovore ili pretpostavke.
hockney300c5aba2eba931111f33e9ec300850692965e5f

4 Framer Stavlja fotografiju u okvir. Možemo, na primjer, pejzaž koji smo mi snimili pretvoriti u poštansku marku.

frame54b385e6f04d34de478d6639ea2e26119a2e9036

Ako vam se sviđaju ovake obrađene fotografije, čekajte dok vidite kako uz pomoć BigHugeLabs dodajemo fotografijama i jezični sadržaj. Nastavak slijedi...

Sunday, March 4, 2012

Stručno usavršavanje - TeachMeetJučer sam iskoristila izvrsnu priliku za stručno usavršavanje, prisustvovala sam i prezentirala na neformalnom online sastanku profesora, TeachMeetInt'l, na kojem učitelji u trominutnim mikroprezentacijama predstavljaju primjere dobre prakse ili inovativne ideje i načine poučavanja.

TeachMeet je sve popularniji oblik stručnog usavršavanja učitelja koji se organizira svuda po svijetu. Radi se o webinaru koji organiziraju učitelji za učitelje. Učitelji organizatori su i administratori wiki na kojoj se mogu naći svi podaci o nadolazećem sastanku, upute za izradu prezentacija, te stranica na kojoj učitelji mogu ostaviti svoje podatke i temu o kojoj žele govoriti, ako žele prezentirati. Mogu se prijaviti svi koji misle da imaju ideju, projekt ili neki primjer iz svoje prakse koji bi željeli podijeliti s kolegama. Mogu biti iskusni predavači, ali i učitelji kojima će to biti prvi put da prezentiraju na nekom skupu stručnog usavršavanja.

Organizatori kontaktiraju sve prijavljene s uputama gdje i kako priložiti svoju prezentaciju prije sastanka, te o mogućnostima isprobavanja virtualnog prostora prije samog webinara, da bi se smanjile tehničke poteškoće tijekom prezentacija.

Jučerašnji TeachMeetInt'l je bio u Adobe Connect Pro i uz tek nekoliko manjih tehničkih problema na početku, prošao u izvrsnoj atmosferi. Profesori iz 20 zemalja, na engleskom jeziku, su razmjenjivali ideje i iskustva. Organizatori, profesori engleskog jezika, Arjana Blažić iz Zagreba, Bart Verswijvel iz Belgije, uz pomoć profesorice informatike Sonje Lušić Radošević i informatičara Hrvoja iz CARNeta, s puno entuzijazma i duha, vodili su događaj i pazili da se svi osjećaju izvrsno i svaka prezentacija prođe bez poteškoća.

Idući tjedan održava se regionalna verzija TeachMeet webinara, TeachMeetReg na koju su pozvani svi inovativni, kreativni, vrijedni učitelji Hrvatske. Trominutne prezentacije će biti na hrvatskom.

Ovo je već drugi TeachMeetReg. Prvi sam zbog privatnih obveza morala propustiti, ali za drugi sam se već prijavila. A vi? Ako još razmišljate, pročitajte o prvom izdanju, provjerite mogućnosti svog računala, nabavite slušalice s mikrofonom i web kameru i odmah se prijavite. Radujem se susretu u subotu.