Saturday, June 16, 2012

Digitalne priče - Mixbook

Mixbook je alat koji kombinira dijeljenje fotografija i dodavanje teksta. Izvrstan je za izradu pozivnica, spomenara, kalendara i sličnog, a može se korisno primijeniti i u školi za poticanje učenika na dijeljenje priča i suradničko i kreativno pisanje.
Nakon besplatnog stvaranja računa, autor počinje stvarati priču koja i na ekranu izgleda kao knjiga i može se listati klikom na donji desni rub stranice.
Autor bira sve detalje: boju i dezen papira, sitne ukrase na stranici, broj i položaj fotografija, font, boju i položaj teksta. Svaka stranica može biti drukčije organizirana.
Autor može pozvati i suradnike. Kad je knjiga dovršena, može je besplatno podijeliti ugradnjom u web stranicu, a može i naručiti, doduše ne besplatno, isprintanu verziju svoje knjige.
Alatom sam se poslužila na satu razrednika, za izradu knjige uspomena s maturalnog putovanja. Na svom računu sam započela projekt i dodala fotografije s putovanja. Grupa učenika je uz pomoć ponuđenih fotografija počela uređivati knjigu. Nisu završili rad u školi, pa su upisali svoje email adrese i poslala sam im poziv da se pridruže projektu. Tako će moći nastaviti rad kod kuće. Kad naša knjiga bude gotova, podijelit ćemo je na službenoj stranici naše škole.
Ovaj put sam alat koristila na hrvatskom jeziku, jer mi se činio idealnim za spomenar s maturalca, ali i da upoznam učenike sa samim alatom kako bi ga iduće godine koristili u nastavi engleskog jezika. Tehnički, na engleskom jeziku bi trebalo biti lakše, jer smo na hrvatskom imali problema zbog neprihvaćanja hrvatskih slova i svaki put smo izmijenili tekst da izbjegnemo kvačice na slovima. Učenici su radili s puno veselja i entuzijazma i alat im se jako svidio. Sad će uz pomoć ovog alata moći i dovršiti zajedničku priču iako su već na praznicima :)
Pogledajte naš spomenar: http://www.mixbook.com/photo-books/education/maturalac-2012-copy-7695147

Mixbook - Create Beautiful Photo Books and Scrapbooks! | Start your own Photo Books | Create custom Christmas Cards

Monday, June 4, 2012

Wiki za učenje i poučavanje


Wiki je besplatna online platforma koju administrator jednostavno i brzo kreira, a može biti:
Wikispaces
Svoju wiki administrator može koristiti sam ili dijeliti sa suradnicima, kojima dodjeljuje status čitača, pisca, editora ili administratora.
Svi sudionici zajedno uređuju sadržaj, stvarajući i slažući u mape stranice koje pune raznovrsnim tekstualnim, audio i video sadržajima, korisnim poveznicama i widgetima. Određuju im stupanj privatnosti i vidljivosti, a osim administratora nitko stvarno ne može izbrisati nikakav sadržaj. Sve verzije svake stranice ostaju zabilježene.
Zbog mogućnosti zajedničkog editiranja i vrlo preglednog organiziranja, ove platforme su izvrsne za rad s učenicima i suradnju kolega u stručnom usavršavanju.

S wiki mjestima sam se prvi put srela na TESOL EVO online tečajevima stručnog usavršavanja, kao što je na primjer http://baw2012.pbworks.com. Svaki EVO tečaj ima veliki broj vrlo aktivnih online polaznika, puno raznolikog stručnog sadržaja – teorijskih rasprava i praktičnih zadataka. Sav taj materijal koji ostaje na wiki i nakon završenih tečajeva bolji je izvor materijala za proučavanje i samostalno učenje o temi od bilo koje papirnate stručne literature o istoj temi. 

Sve ove prednosti navele su me na dublje proučavanje alata, te sam ga počela primjenjivati i u radu s učenicima. U dodatnoj nastavi iz engleskog jezika s učenicima sedmog razreda osnovne škole Nikole Hribara u Velikoj Gorici wiki (We play and learn English) služi kao naše mjesto za učenje izvan razreda, gdje učenici uvijek mogu pristupiti zadacima i našem projektu, raditi zajedno i pregledavati, editirati i komentirati svoje i radove svojih kolega …
 Wiki nam olakšava sudjelovanje u projektu Talking Cultures u organizaciji British Councila, koje bi nam bilo gotovo nemoguće s jednim satom tjedno dodatne nastave u školi. Obrađujemo teme kao što su: moj razred, škola, moja domovina, hrana koju volim, poznati ljudi iz moje zemlje i slično, na engleskom jeziku i koristeći razne web 2.0 alate. Naša wiki je prepuna zanimljivih radova učenika koji svjedoče ne samo o tome  koliko smo ponosni na svoju kulturu, nego i koliko smo vježbali sve četiri važne vještine u učenju engleskog jezika, a svemu je pomogla velika motiviranost učenika i laka intuitivna upotreba ovog alata. 

Prošli mjesec, radeći na prezentaciji o wiki mjestima u nastavi jezika za kolege iz HUPE Varaždin, pitala sam se kako im približiti sam alat, a u isto vrijeme i staviti materijal svoje prezentacije na svima dostupno mjesto. Odgovor se sam nametnuo – nastala je nova wiki, All work and no play…, wiki koju bih željela dijeliti s kolegama koji žele učiti o wiki koristeći wiki, učiteljima kojima je učenje i poučavanje veselje i žele kroz upotrebu web 2.0 alata dodatno motivirati svoje učenike da uče više i s veseljem. Dobrodošli!