Friday, April 4, 2014

IATEFL Harrogate Online - stručno usavršavanje uz pomoć tehnologije

Malobrojni su sretni profesori engleskog jezika iz Hrvatske koji su dobili mogućnost otputovati u Harrogate u Velikoj Britaniji i prisustvovati godišnjoj konferenciji međunarodne udruge učitelja engleskog jezika IATEFL.

Prošle godine zaslužila sam svoj boravak u Liverpoolu i izvještavanje s konferencije tako da osvojila prvo mjesto u Blogathonu, jednomjesečnom maratonu u pisanju bloga na engleskom jezika na temu stručnog usavršavanja koji je organizirao British Council.  Provela sam nezaboravan tjedan u Liverpoolu i uživala u cjelodnevnom bogatom programu konferencije.

 Znala sam što me očekuje jer sam prije dolaska na konferenciju imala iskustvo praćenja konferencija prethodnih godina putem interneta. Dok sam bila u Liverpoolu, pregledavala sam redovito Liverpool Online izdanje konferencije, i to ne samo da bih predala svoje članke o zanimljivim predavanjima na kojima sam bila. Nalazila sam tamo mnogo zanimljivosti koje je nemoguće sve doživjeti na licu mjesta jer se često više izvrsnih događaja događa u isto vrijeme ili učitelj iz nekog razloga propusti najzanimljivije predavanje u danu. Ljudski, zar ne?

Internetskom izdanju se ne potkradaju takve greške. Tamo sve ostaje zabilježeno i može se pregledavati u miru u nekoj pauzi, putovanju, u vrijeme kad smo spremni učiti i otvoreni poslušati nove ideje.

Ove godine nisam otišla u Harrogate, kao ni mnogi moji kolege, ali mi neće promaći predavanja, slike, dojmovi, blogovi koje kolege velikodušno dijele. Za početak, postala sam registrirani bloger s online izdanja konferencije i pišem na svom blogu na engleskom jeziku, A teacher's Diary, o mom doživljaju konferencije.

Svaki dan Harrogate Online prikazuje najvažnija predavanja i intervjue s mnogobrojnim predavačima, a ono što učitelji širom svijeta ne stignu gledati u realnom vremenu, čeka ih u obliku snimki koje su popraćene i informacijama o predavanjima, čak i prezentacijama. Osim toga, mogu se čitati članci s dojmovima delegata i diskusije na forumima.

Harrogate Online 2014Za ovu vrstu stručnog usavršavanja ne dobiva se nikakva potvrda, ali dobitak za učitelja je puno veći nego na mnogim seminarima za koje dobijemo čuvene potvrde - prilika je ovo za učenje od najboljih, od stručnjaka u području poučavanja jezika, kao i kolega koji rade u raznim oblicima nastave engleskog jezika  u raznim zemljama svijeta.

No comments:

Post a Comment